Svijet

Posljedice sankcija / Rusi u problemima: “Računamo na Kinu, ali neprijateljske zemlje…”

Polovica zlatnih i deviznih rezervi Banke Rusije zamrznuta je zbog sankcija zapadnih zemalja, rekao je ruski ministar financija Anton Siluanov u intervjuu za TV kanal Rusija 1 u kojem ujedno ističe kako računaju na pomoć Kine da bi izdržali udar na gospodarstvo.

Vladimir Putin - Tanjug.rs

“Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi dolara tih rezervi”, rekao je Siluanov, a prenosi ruska novinska agencija TASS. Dio ruskih deviznih rezervi je u kineskoj valuti, ali zapadne zemlje sada vrše pritisak na Kinu u smislu ograničavanja trgovinske saradnje.

“Naravno, postoji pritisak da se ograniči pristup onim rezervama koje imamo u juanima. Mislim da će nam naše partnerstvo s Kinom omogućiti da održimo saradnju koju smo postigli i ne samo da je zadržimo nego i unaprijedimo u okruženju u kojem se zapadna tržišta zatvaraju, rekao je Siluanov.

Otkad su zapadne zemlje uvele sankcije bez presedana ruskom korporativnom i financijskom sistemu, ocjenjuju analitičari, posljednji televizijski istup Siluanova predstavlja dosad najjasnije izrečen stav Moskve da će tražiti pomoć od Kine, s kojom je u posljednje vrijeme značajno pojačala saradnju.

Zamrzavanje polovice ruskih deviznih rezervi jedna je od najbolnijih mjera za privredu, a posljedice su se vidjele vrlo brzo kroz gubitak polovice vrijednosti rublja, ubrzan rast cijena, pojavu nestašica i ograničavanje izvoza većeg broja proizvoda. Upravo zahvaljujući visokim deviznim rezervama procjenjivalo se da će Rusija moći dugo odolijevati sankcijama.

Prije mjesec dana i sam Siluanov je rekao da će Rusija moći izdržati sankcije zahvaljujući obilnim rezervama te da čak razmišlja o ponudi euroobveznica stranim ulagačima nakon što se nestabilnost tržišta smanji.

No, ministar financija sada kaže da će Rusija ispuniti svoje obveze otplate državnog duga, ali će dužnicima isplaćivati rublje sve dok joj se ne odmrznu državne pričuve. “Dugove koje moramo platiti vjerovnicima iz zemalja koje su neprijateljske prema Ruskoj Federaciji i koje su uvele takva ograničenja u korištenju deviznih rezervi plaćat ćemo u protuvrijednosti u rubljima”, kazao je.

Prema predsjedničkoj uredbi na koju su već upozorile agencije za kreditni rejting, Rusija je omogućila denominaciju plaćanja državnog duga u stranoj valuti u domaći rubalj.

Proteklih dana agencije su srušile ocjenu kreditne sposobnosti zemlje u spekulativni razred (smeće), očekujući da bi mogla bankrotirati sredinom aprila, kada joj na naplatu dospijevaju inozemne obveze, prenosi Radio Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh