Svijet

Iz ovog okupiranog ukrajinskog grada niko se nije javio već osam dana: Koji je razlog?

Ukrajinske vlasti najavile su brojne rute za evakuaciju, ali ne spominju se sela i gradovi koji su blizu granice s Bjelorusijom.

grad Ivankiv - Profimedia

Ruske snage na početku invazije ušle su u grad Ivankiv, koji se nalazi 65 kilometara sjeverozapadno od Kijeva.

Stanovnici Ivankiva su tada za BBC rekli da ruski vojnici pucaju na svakoga ko pokuša napustiti grad. Kako je u Ivankiv stiglo puno vojnika iz Bjelorusije, vjeruje se da Rusi ovo mjesto koriste kao kopnenu bazu za pojačanje prije nego krenu u novi napad na glavni grad Kijev.

Prije osam dana stanovnici rekli da se očajnički nadaju evakuaciji

Možda je to jedan od razloga, piše BBC, zašto ne puštaju civile da odu, jer bi oni mogli obavijestiti ukrajinske snage o kretanju ruskih vojnika i njihovim položajima.

Posljednji put kada je BBC komunicirao sa stanovnicima Ivankiva bilo je prije osam dana, kada su rekli da im ponestaje zaliha hrane i da se očajnički nadaju evakuaciji.

Dakle, prošlo je osam dana otkako je prekinuta sva komunikacija s Ivankivom, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh