Svijet

Ukrajinski zvaničnici: Najmanje 35 poginulih u ruskom raketnom napadu na Lavov

U napadu na Lavov su povrijeđene 134 osobe, a u odvojenom raketnom napadu na Mikolajev poginulo je još devet osoba

Lavov
U ruskom raketnom napadu na grad Lavov na zapadu Ukrajine poginulo je najmanje 35 ljudi, saopštili su lokalni izvori u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Guverner Lavova Maksim Kozicki saopštio je da su ruske snage ispalile više od 30 krstarećih raketa na područje vojnog poligona Javoriv, ​​koje se nalazi oko 30 kilometara sjeverozapadno od Lavova i 35 kilometara od granice Ukrajine s Poljskom. Naveo je da su povrijeđene 134 osobe.

Na vojnom poligonu Javoriv nalazio se Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti koji su SAD i NATO koristili za obuku ukrajinske vojske.

“U odvojenom incidentu, u drugom ruskom raketnom napadu u južnoj pokrajini Mikolajev ubijeno je devet ljudi”, rekao je guverner Vitali Kim.

Said Ismagilov, muftija muslimanske zajednice u Ukrajini, pridružio se redovima ukrajinske vojske. On je podijelio fotografije u ukrajinskoj vojnoj uniformi s vojnicima iz snaga teritorijalne obrane Kijeva.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), najmanje 564 civila je ubijeno, a 962 je povrijeđeno u Ukrajini od početka rata 24. februara.

UN-a agencija za izbjeglice objavila je da je više od 2,5 miliona ljudi iz Ukrajine pobjeglo u susjedne zemlje, a da je oko dva miliona raseljenih u Ukrajini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh