Svijet

Danilov tvrdi da je Putin zbog slabih rezultata smijenio čak osam generala

Navodno je zbog loših obavještajnih informacija uhapsio šefa obavještajne službe Sergeja Besedu i njegovog zamjenika Anatolija Boljuha

Sekretar ukrajinskog vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov (Alekseii) tvrdi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio čak osam generala zbog slabih rezultata u Ukrajini, odnosno neočekivanog slabog napredovanja ruske vojske.

Pojedini mediji već nagađaju da su počeli prvi obračuni zbog krivih informacija i skidanje glava zbog loše izvedene operacije. Također, zabilježene su smrti tri ruska generala – Andreja Kolesnikova, Andreja Suhoveckog i Vitalija Gerasimova.

Meduza, ruski nezavisni portal, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publicista Andreja Soldatova, piše da su jučer uhapšeni šef obavještajne službe Sergej Beseda i njegov zamjenik Anatolij Boljuh, prenio je NYPost.

Obojica su u kućnom pritvoru, a u FSB-u su bili zaduženi za Ukrajinu. Beseda i Boljuh trebalo je da pripreme teren za dolazak ruskih “osloboditelja” u Kijev jer su bili zaduženi za obavještajnu mrežu u toj zemlji, ali očito nisu davali dobre i pouzdane informacije.

Soldatov piše da su njih dvojica uhapšeni zbog malverzacija sredstvima odobrenim za obavještajni rad u Ukrajini, ali najvjerovatnije i zbog pogrešnih informacija o stanju u toj državi. Ruski publicista navodi kako je sada pitanje da li će Putin krenuti u obračun sa onim koji su učestvovali u planiranju napada na Ukrajinu.

Pojedini vojni analitičari smatraju kako taj podatak o toliko poginulih generala u relativno kratkom razdoblju rata svjedoči o tome da se na terenu ne odvija sve po planu kada tako visoki činovi moraju dolaziti na prvu liniju fronta da bi sređivali stvari, prenio je NYPost.

Navodi se da su do sada u borbi pogođena 353 ruska tenka, uključujući 1165 oklopnih vozila različitih tipova, 57 aviona, 83 helikoptera, 125 artiljerijskih oruđa i 58 MLR.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh