Svijet

Verbalni sukob Džaferovića i Dodika u Turskoj: Duboka neslaganja o ključnim pitanjima

Na Diplomatskom forumu u Antaliji danas se desio verbalni sukob između članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. Sukob je pokazao koliko su različiti stavovi o suštinskim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu.

Dodik i Dzaferovic - klix

Dodik je u uvodnom obraćanju izjavio da je Bosna i Hercegovina “po mnogima nedovršena zemlja” te da je najveći problem u tome što se od Dejtonskog mirovnog sporazuma govori da “nismo sposobni i da nismo dorasli”. Uvjerava da rat u Bosni i Hercegovini nije moguć.

O NATO-u

Govoreći o odnosu između Bosne i Hercegovine i NATO-a, Džaferović je kazao da je to pitanje vezano za samu srž Dejtonskog sporazuma.

“NATO je zaustavio rat, pomagao je da se uspostavi mir i NATO po Dejtonskom sporazumu ima obavezu da štiti mir. Za mene nema dileme po tom pitanju”, istakao je.

Dodiku je replicirao da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat, već agresija te ga je napomenuo da je karakter rata utvrđen, kako je naveo, međunarodnim aktima.

Dodik je potom poručio da Bosna i Hercegovina neće biti članica NATO-a, jer na to ne pristaju politički predstavnici srpskog naroda.

“Ne želim polemisati, ali ne mogu pristati da se ne poštuju činjenice. NATO nije donio mir u Bosni i Hercegovini, već okvir aranžmana Ujedinjenih nacija. Za nas je NATO neprihvatljiv, jer je mimo rezolucije UN-a u dva navrata bombardovao Srbe”, istakao je.

Dodik je ponovio stavove o visokom predstavniku Christianu Schmidtu koji je u publici prisustvovao diskusiji.

“Schmidt nije visoki predstavnik, jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Žao mi je što je politički uspješna osoba tako istrošena. Za nas ne postoji visoki predstavnik i svaki pokušaj takvog definisanja nije prihvatljiv”, ocijenio je.

O Evropskoj uniji

Očekivano, obojica su se usaglasili da Bosna i Hercegovina treba biti članica Evropske unije. Džaferović je naglasio da će članstvom svih država Zapadnog Balkana doprinijeti relaksiranju odnosa u ovom dijelu svijeta.

Na pitanje da li će deblokirati državnu vlast kako bi se omogućio nastavak integracije u EU, Dodik je odgovorio da on pokušava deblokirati Ustav Bosne i Hercegovine. Za njega Unija više nije ono što je nekada bila.

“Izlazak Velike Britanije pokazuje da EU nije više ono što je nekad bila. No, ona jeste i dalje važna i voljeli bismo da budemo članica”, kazao je.

Smatra da je EU pred Bosnu i Hercegovinu postavila zahtjeve za koje je naveo da pola trenutnih država članica ne bi mogle ispuniti. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh