Svijet

SAD: Zasad nemamo nikakve dokaze da su bjeloruske snage ušle u Ukrajinu

Sjedinjene Države rekle su u petak da nemaju nikakve dokaze o prisutnosti bilo kakvih snaga iz Bjelorusije, saveznice Rusije, na teritoriju Ukrajine, prenosi BBC.

Ukrajina - Vijesti.ba

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je: “Nemamo nikakve indicije da su bjeloruski vojnici ili snage ušle u Ukrajinu”.

Ne uočavamo nikakvu neposrednu umiješanost bjeloruskih snaga. To ne znači da se to nije moglo dogoditi ili da se neće dogoditi”, dodao je.

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije upozorio je ranije u petak da ne može isključiti da će Bjelorusija u petak pokrenuti invaziju na Ukrajinu, nakon sastanka u Moskvi između ruskog i bjeloruskog predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

“Po preliminarnim podacima, bjeloruske snage mogle bi pokrenuti invaziju 11. ožujka u 21,00 sat”, objavio je Centar, što je 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinske zračne snage objavile su da su ruski avioni gađali bjelorusko naselje u blizini granice s Ukrajinom iz ukrajinskog zračnog prostora kako bi provocirali i pokušali uvući Bjelorusiju u rat prenosi novi .

Po agenciji Belta, Putin i Lukašenko dogovorili su se u petak na sastanku u Moskvi da će Rusija svojem manjem susjedu i savezniku u skoroj budućnosti isporučiti najmoderniju vojnu opremu.

Oni su se, dodaje Belta, složili o zajedničkim koracima međusobne potpore nakon što je Zapad uveo sankcije objema državama.

Ti koraci ticat će se i cijena energenata, dodaje agencija, ali ne navodi nikakve pojedinosti.

Rusija je u Ukrajinu pokrećući ofenzivu 24. veljače ušla sa svog teritorija, s Krima ali i iz Bjelorusije.

Zbog toga što je Lukašenko ustupio svoj teritorij za rusku invaziju na Ukrajinu Zapad je i bjeloruskim dužnosnicima zaoštrio sankcije.

Iako Bjelorusija služi kao pozadinska baza za rusku vojsku, nijedan bjeloruski vojnik ne nalazi se u Rusiji, tvrdi Minks.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh