Svijet

WHO: Pada broj zaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa

U najnovijem izvještaju objavljenom u srijedu, Svjetska zdravstvena organizacija navela je da su nove infekcije COVID-19 pale za pet posto u protekloj sedmici, nastavljajući trend pada koji je započeo prije više od mjesec dana

Broj novih slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva na globalnom nivou nastavili su da opadaju u protekloj sedmici, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Anadolu Agency (AA).

U najnovijem izvještaju objavljenom u srijedu, navedeno je da su nove infekcije COVID-19 pale za pet posto u protekloj sedmici, nastavljajući trend pada koji je započeo prije više od mjesec dana.

Smrtnost je također smanjena za osam posto i u posljednje dvije sedmice bilježi pad na globalnom nivou.

Samo u zapadnom Pacifiku zabilježen je porast slučajeva koronavirusa, od čak 46 posto. U protekloj sedmici, Hong Kong je bilježio oko 150 smrtnih slučajeva dnevno, što je najveća stopa smrtnosti na milion ljudi u svijetu, prema podacima Univerziteta Oxford.

Vrlo zarazna varijanta omikron nedavno je preplavila poluautonomni kineski grad, što je izazvalo masovne karantine, paničnu kupovinu u supermarketima, pa čak i gradske mrtvačnice su preplavljene, primoravajući vlasti da tijela smjeste u rashladne kontejnere.

Na drugim mjestima, slučajevi COVID-19 značajno opadaju. Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku i Africi, gdje je broj slučajeva opao za 46, odnosno 40 posto.

Salim Abdool Karim sa Univerziteta “KwaZulu-Natal” u Južnoj Africi rekao je da još uvijek nije poznato kada bi pandemija mogla završiti, ali da opada broj smrtni slučajeva.

Mnogi naučnici su to pripisali programima pojačane imunizacije koji se poduzimaju u brojnim bogatim zemljama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh