Svijet

Velika Britanija razmatra da Ukrajini osigura najbrže rakete zemlja-vazduh

Ministar obrane Ben Wallace rekao je da se projektil STARstreak smatra odbrambenim

Velika Britanija razmatra da obezbijedi Ukrajini jedne od najbržih svjetskih raketa kratkog dometa zemlja-vazduh, izjavio je u srijedu britanski ministar odbrane Ben Wallace, javlja Anadolu Agency (AA).

U Donjem domu Wallace je rekao britanskim zastupnicima da Ministarstvo odbrane smatra rakete STARstreak odbrambenim oružjem.

“Kao odgovor na ukrajinski zahtjev, Vlada je donijela odluku da istraži donaciju STARstreak protivvazdušnih prenosivih raketa velike brzine s posadom”, rekao je Wallace.

Dodao je da vjeruju da će ovaj sistem ostati u okviru definicije odbrambenog oružja i omogućiti ukrajinskim snagama da bolje brane svoje nebo. Wallace je rekao da će povećati zalihe obroka, medicinske opreme i druge nesmrtonosne vojne pomoći.

Prema njegovim riječima Rusija mijenja taktiku u ratu i Ukrajinci trebali učiniti isto. Istakao je da podaci britanske vojne obavještajne službe pokazuju da su Rusi do sada bili uspješni samo u jednom od svojih glavnih ciljeva.

Wallace je rekao da je prema podacima Ukrajine tvrdi da je Rusija do sada izgubila 285 tenkova, 985 oklopnih vozila, 109 artiljerijskih sistema, 50 raketnih sistema, 44 aviona i 48 helikoptera.

Dodao je da je 11.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini, ali da Velika Britanija nije uspjela provjeriti taj broj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh