Svijet

Ulice u Mariupolju su pune leševa: Stanovnici imaju hranu za još tri dana

Sad imamo situaciju gdje civile i mirne gradove brutalno bombardiraju, kazao je ukrajinski zastupnik

Mariupolj - Profimedia

Ukrajinski parlamentarni zastupnik Dmitro Gurin rekao je za BBC da vlasti u Mariupolju, gradu na jugoistoku Ukrajine koji je pod opsadom ruskih snaga, vjeruju da imaju zalihe hrane za još samo tri dana.

Gurin, čiji roditelji žive u Mariupolju, rekao je da su mu iz ureda gradonačelnika tog grada rekli da su ulice pune tijela te da su vlasti bile “prisiljene kopati masovnu grobnicu za 33 osobe jer su groblja nedostupna zbog granatiranja”.

– Sad imamo situaciju gdje civile i mirne gradove brutalno bombardiraju. Moji roditelji žive u istočnom dijelu Mariupolja, tamo nema vojne infrastrukture i nikad je nije bilo – rekao je Gurin za BBC.

Pozvao je zapadne države da priznaju da je “treći svjetski rat već počeo” te je pozvao SAD da dozvoli Poljskoj da opremi ukrajinsko ratno zrakoplovstvo borbenim avionima MIG-29 sovjetske proizvodnje.

– Jedino pitanje oko toga je koliko će Ukrajinaca umrijeti dok se to ne dogodi. Velika Britanija napravila je taj izbor prije 80 godina. Mi mislimo da se radi o važnom izboru, ne samo za nas nego za vas i vašu budućnost – rekao je ukrajinski zastupnik, piše BBC. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh