Svijet

BuzzFeed: Tim američkih i britanskih veterana prihvatio poziv Zelenskog

Grupa od 10 bivših pripadnika specijalnih jedinica iz zapadnih zemalja boravi u Poljskoj i sprema se da pređe u Ukrajinu gdje planiraju da prihvate ponudu predsednika Volodimira Zelenskog da se “pridruže odbrani Ukrajine, Evrope i svijeta”, izjavio je navodno američki veteran za BuzzFeed News.

veterani - Reuters

Grupa od šest američkih državljana, tri Britanca i jednog Nijemca, obučena je od NATO saveza i iskusna je u bliskoj borbi i borbi protiv terorizma, piše BuzzFeed News.

“Oni žele biti među prvima koji će se službeno pridružiti novoj Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine koju je Zelenski najavio u nedjelju, prema porukama koje je pregledao BuzzFeed News. Dva bivša američka pješadijska oficira također planiraju da dođu u Ukrajinu kako bi obezbijedili “vodstvo” ovoj grupi, rekao je vojni veteran za regrutaciju”, piše BuzzFeed News.

Navodi se da je Zelenski pozvao ljude širom svijeta koji mogu pomoći u borbi protiv moskovske “podle taktike” da se pridruže ukrajinskoj vojsci.

“Ovo je početak rata protiv Evrope, protiv evropskih struktura, protiv demokratije, protiv osnovnih ljudskih prava, protiv globalnog pravnog poretka, pravila i mirne koegzistencije”, naveo je Zelenski u saopćenju.

“Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i svijeta može doći i boriti se rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca”, rekao je on navodno.

Vijest o službenoj stranoj jedinici je navodno dočekana sa uzbuđenjem među pripadnicima Nacionalne legije Gruzije, dobrovoljaca sa zapadnim vojnim iskustvom koji obučavaju ukrajinske trupe.

“Ovo smo čekali. Vrlo je dobro”, rekao je za BuzzFeed News u nedjelju Levan Pipia, vojnik legije i veteran gruzijske vojske iz rata s Rusijom 2008. godine.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je izjavila da podržava britanske državljane koji bi mogli otići u Ukrajinu da se bore “za demokratiju”, prenio je BBC. Ona je rekla da je borba Ukrajine borba za slobodu, “ne samo za Ukrajinu već i za cijelu Evropu”.

BuzzFeed News tvrdi da je “hiljade stranih boraca pohrlilo je u Ukrajinu otkako je počeo rat Rusije protiv te zemlje 2014. godine”.

“Dok su većina njih bili Rusi i građani drugih bivših sovjetskih republika, stotine su stigle iz Evropske unije, otprilike 40 je stiglo iz SAD-a, a najmanje 12 iz Velike Britanije, prema izvještajima BuzzFeed Newsa i nezavisnom istraživanju stručnjaka koji prate takve borce”, navodi se u članku. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh