Svijet

Švedska odbacila mogućnost ulaska u NATO

Ako bi Švedska odlučila da pošalje aplikaciju za pridruživanje NATO-u u trenutnoj situaciji, to bi dodatno destabiliziralo ovo područje Evrope i povećalo tenzije, poručila je Anderson

Magdalena Anderson - twwiter

Švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) odbacila je u utorak pozive opozicije da se razmotri ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da bi sadašnja aplikacija destabilizirala sigurnost u Evropi, prenosi “Reuters”.

Švedska nije bila u ratu od 1814. i gradila je svoju vanjsku politiku na ne učestvovanju u vojnim savezima, ali je posljednjih godina stvarala sve bliže veze s NATO-om kako su tenzije s Rusijom u baltičkom regionu porasle.

Ruska invazija, koju ona naziva “specijalnom vojnom operacijom”, obnovila je pozive Švedskoj da se pridruži NATO-u, uz Finsku, koja je također ostala izvan bloka.

– Ako bi Švedska odlučila da pošalje aplikaciju za pridruživanje NATO-u u trenutnoj situaciji, to bi dodatno destabiliziralo ovo područje Evrope i povećalo tenzije – rekla je Anderson novinarima, te dodala:

– Bila sam jasna tokom čitavog vremena govoreći da je ono što je najbolje za sigurnost Švedske i za sigurnost ovog regiona Evrope da vlada ima dugoročnu, dosljednu i predvidivu politiku i to je moje stalno uvjerenje. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh