Svijet

Nakon odluke Bidena, cijena nafte mogla bi otići ‘u nebesa’

Cijene nafte približile su se u utorak na međunarodnim tržištima razini od 130 dolara, potaknute očekivanjima da će SAD službeno zabraniti uvoz ruske nafte, što je potaknulo zabrinutost za opskrbu.

Joe Biden - Radiosarajevo

Nakon što je danas američki predsjednik Joe Biden zvanično saopćio da su SAD zabranile uvoz ruske nafte, plina i uglja, mogle bi se obistiniti prijetnje iz Moskve.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je u ponedjeljak da bi se cijena barela nafte mogla popeti iznad 300 dolara ako SAD i Europska unija zabrane uvoz ruske nafte.

Mnogi kupci već izbjegavaju rusku naftu kako se ne bi našli na udaru važećih sankcija. Shell je danas objavio da će u potpunosti obustaviti kupnju ruske nafte na fizičkom tržištu zbog žestokih kritika koje je izazvala njegova transakcija s kraja prošle sedmice.

Dodatni poticaj cijenama bila su prigušena očekivanja povratka na tržište iranske nafte zbog posustalih pregovora Teherana i svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. koji bi mogao rezultirati ublažavanjem sankcija Iranu.

Trgovci će pozorno pratiti i izvještaje o američkim zalihama. Pet analitičara koje je anketirao Reuters procijenilo je u prosjeku da su američke zalihe sirove nafte pale u prošloj sedmici za oko 800.000 barela. prneosi “Radiosarajevo“.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvještaj tokom dana, a vlada sutra, piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh