Svijet

Svjetska banka odobrila više od 720 miliona dolara pomoći za Ukrajinu

Svjetska banka odobrila je 720 miliona američkih dolara zajmova i pomoći kako bi podržala Vladu Ukrajine u osiguravanju osnovnih potreba građana pogođenih ratom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetska banka - Twitter

Svjetska banka je navela da je Izvršni odbor odobrio dodatni paket budžetske podrške Ukrajini.

“Paket uključuje dopunski zajam od 350 miliona dolara i 139 miliona dolara garancije, a takođe je pokrenuta mobilizacija bespovratnih sredstava u iznosu od 134 miliona dolara i paralelno finansiranje od 100 miliona dolara“, navodi se u saopštenju.

Ova podrška će pomoći Vladi Ukrajine da obezbijedi osnovne potrebe građanima, uključujući isplatu plata bolničkim radnicima i penzija, te da podrži socijalne programe za ugrožene.

“Grupa Svjetske banke je uz narod Ukrajine i regiona. Ovo je prvi od mnogih koraka koje preduzimamo kako bismo pomogli u rješavanju dalekosežnih ljudskih i ekonomskih uticaja ove krize”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan, Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici Moskvi su uveli ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija najmanje 406 civila je poginulo od početka rata, 801 je ranjen, a 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh