Svijet

Za iskazanu hrabrost: Predsjednik Češke će odlikovati Zelenskog

On je rekao da je jedan saborski zastupnik predložio da se Zelenskom dodijele najviša češka priznanja. što je on odlučio prihvatiti.

Miloš Zeman - Independent.co.uk

Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je da će dodijeliti najviše državne počasti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Zelensky) za njegovu hrabrost u suočavanju s invazijom Rusije, prenosi Hina.

Zeman je podržavao bliske veze s Rusijom otkako je preuzeo dužnost 2013. godine, ali je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “luđakom” na početku ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Zeman je na zakašnjeloj ceremoniji dodjele državnih nagrada, koja je u protekle dvije godine prekinuta pandemijom koronavirusa, iskazao podršku Ukrajini i njenom narodu dok je “bjesnio rat”, nazvavši ga ratom izazvanim ruskom agresijom. Rekao je da je jedan saborski zastupnik predložio da se Zelenskom dodijele najviša češka priznanja.

– I odlučio sam udovoljiti ovom prijedlog. To je zato što je ukrajinski predsjednik pokazao hrabrost, a iako su mu Sjedinjene Države ponudile evakuaciju, ostao je u glavnom gradu svoje zemlje, odakle vodi njenu obranu – poručio je Zeman.

Češka novinska agencija ČTK citirala je Zemanova glasnogovornika koji je rekao da bi Zelenskiju počasti mogle biti dodijeljene krajem listopada, kada se obično održava ceremonija dodjele, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh