Svijet

Ukrajina: Ruska invazija je jako usporena, zbog toga pribjegavaju psihološkom ratu i kriše pravila ratovanja

Okupatori su demoralizirani i sve više pribjegavaju pljački i kršenju pravila međunarodnog humanitarnog prava o vojnom sukobu, navodi ukrajinska vojska.

Ukrajina - Screenshot

Vojska Ukrajine je objavila svoje najnovije procjene o ruskoj invaziji rekavši da “neprijatelj nastavlja ofanzivnu operaciju, ali je tempo napredovanja njegovih trupa značajno usporen”.

Trinaestog dana ruskog napada Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine rekao je da od 6 sati po lokalnom vremenu ukrajinski vojnici nastavljaju odbranu u južnom, istočnom i sjevernom sektoru. Glavni grad Kijev i sjeverni grad Černihiv još su u ukrajinskim rukama. Dodaje se kako je protuzračna obrana zemlje uspješno odbijala raketne i zračne napade.

– Okupatori su demoralizirani i sve više pribjegavaju pljački i kršenju pravila međunarodnog humanitarnog prava o vojnom sukobu – navela je ukrajinska vojska.

Ukrajinci tvrde kako Rusija sada pribjegava psihološkom ratu i da su stvorene grupe ruskih snaga. Oni su navodno zaduženi za obavljanje zadaća vezanih za “provođenje propagandnog rata” na okupiranim područjima, s ciljem da utječu na lokalno stanovništvo, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh