Svijet

Japan povlači uposlenike iz ambasade u Ukrajini

Situacija u Ukrajini postaje sve napetija, a rizik značajno raste i u Lavovu, kazali iz minostarstva.

Japan - Cromoda.com

Japan je jutros najavio da će privremeno iseliti sve članove svoje ambasade u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Kyodo News je objavio da je japansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da će zbog bezbjedosnih razloga osoblje ambasade, ranije preseljene iz Kijeva u Lavov, sada napustiti Ukrajinu.

Sve napetije

– Situacija u Ukrajini postaje sve napetija, a rizik značajno raste i u Lavovu – saopćilo je ministarstvo.

Kancelarija za vezu u Lavovu, u blizini granice s Poljskom, neće biti zatvorena i nastaviće sa radom kad se situacija smiri.

Pošto se Tokio pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju sankcija Moskvi, japanski proizvođači automobila pokušavaju vratiti radnike iz Rusije.

Toyota je objavila da je u procesu evakuacije oko 30 zaposlenika i 20 članova njihovih porodica”, navodeći da je odluka o tome donesena “na savjet japanske vlade.

Evakuirati uposlenike

Nissan, Subaru i Mitsubishi su u sličnim procesima, dok je japanska telekomunikaciona kompanija KDDI Corporation saopćila je da planira evakuisati uposlenike.

Prema podacima japanske istraživačke kompanije Teikoku Databank, do februara je u Rusiji radilo ukupno 347 japanskih firmi. Od toga su oko 45 posto bili proizvođači automobila i drugi proizvođači, trgovci na veliko činili su 25 posto, a firme u uslužnom i finansijskom sektoru po 10 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh