Svijet

Naredba Kremlja: Tijela ruskih vojnika zakopati u masovne grobnice ili spaljivati na terenu

Oružane snage Ukrajine objavile su poverljivu naredbu od 26. februara koju navodno potpisuje zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko.

Rusija - Reuters

U njoj, kako tvrde oružane snage Ukrajine, stoji da se ruski vojnici, koji su poginuli tokom agresije na Ukrajinu, sahranjuju u masovnim grobnicama uključujući u Bjelorusiji ili da se njihova tijela kremiraju.

Naredba se sastoji od četiri člana u kojima je detaljno objašnjen protokol za ruske vojnike koji učestvuju iu invaziji na Ukrajinu.

“Od 1. marta 2022. godine sve legitimacije vojnika koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, uključujući pasoše, vojne knjižice, i ‘identifikacijske ogrlice treba skinuti sa njih- U najkraćem roku organizovati evakuaciju leševa vojnika Ruske Federacije sa teritorije na kojoj se odvija specijalna operacija”, stoji u prva dva člana naredbe.
U naredna dva člana pojašnjen je postupak tretmana tijela poginulih ruskih vojnika.

“Počevši od 1. marta 2022. godine, tajno tokom noći, izvršiti evakuaciju tijela pripadnika vojske Ruske Federacije u baze i sahranjivanje u masovne grobnice, uključujući u Bjelorusiji i evidentirati tijela po brojevima. Ukoliko evakuacija tijela poginulih pripadnika vojske Ruske Federacije bude nemoguća, počev od 1. marta 2022. godine, izvršiti njihovo uništavanje na licu mjesta”, stoji u naredna dva člana naredbe.

Dokument je objavljen na službenoj Facebook stranici Sjeverne operativne komande Oružanih snaga Ukrajine. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh