Svijet

Preminuo i brat (5) djevojčice koja je postala simbol stradavanja djece u Ukrajini

Šest dana nakon što je Ukrajinu rastužila vijest o smrti male Poline, danas je ukrajinsku prijestolnicu šokirala vijest i o pogibiji njenog petogodišnjeg brata.

Anton Kudrin i Svetlana Zapadinskaja - Facebook

Mali Semjon se borio za život u bolnici nakon što je rafalima pogođen automobil njegove porodice dok su pokušavali pobjeći iz glavnog grada Ukrajine u subotu. Navodno su na njih pucali ruski saboteri u Kijevu.

Roditelji Anton Kudrin i Svetlana Zapadinskaja, koji su oboje bili veterinari, umrli su isti dan zajedno sa svojom srednjom kćerkom Polinom.

Semjon je preminuo u Dječjoj bolnici Ohmatdit u srijedu, rekao je porodični prijatelj za Telegraph.

Smatra se da je Polinina i Semjonova starija sestra Sofia, stara 13 godina, još uvijek na intenzivnoj njezi u drugoj bolnici, piše Jutarnji.

Sliku Poline, obožavateljice Harryja Pottera s ružičastom kosom, prvi je na društvenim mrežama podijelio zamjenik gradonačelnika Volodimir Bondarenko.

Bila je prvo identificirano dijete žrtva sukoba.

“Zvala se Polina. Pohađala je 4. razred škole u Kijevu”, rekao je Bondarenko.

Čak je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio izravno suočen s pitanjem o maloj Polini, ali je on hladnokrvno odbrusio novinarki da od press konferencije radi show te da niko ne pita za mrtvu djecu iz Luganska i Donjecka zadnjih osam godina.

Ranije ove sedmice, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ubijeno 16 djece, iako će ta brojka vjerojatno biti veća. Među djecom koja su poginula u sukobu bio je i 16-godišnjak po imenu Ilija, koji je ubijen dok je igrao nogomet u blizini škole u Mariupolju.

Druga je bila neimenovana šestogodišnja djevojčica iz istog grada, koja je ubijena nakon što su ruski vojnici u nedjelju bombardirali njen stambeni blok.

Dok ju je pokušavao spasiti, doktor se obratio fotografu Associated Pressa i ljutito rekao: “Pokaži ovo Putinu: oči ovog djeteta i uplakane doktore”.

Još jedan dječak je ubijen kada je stambeni blok pogođen bombama u Čuhuivu na istoku zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh