Svijet

Crna Gora zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

Za sve ruske avione zatvoren je vazdušni prostor Crne Gore odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na prijedlog Ministarstva kapitalnih investicija, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u tom Ministarstvu.

Zastava Crne Gore - Cdm.me

“Ministarstvo vanjskih poslova je usaglasilo i prihvatilo direktive Evropske unije vezane za sankcije prema Rusiji i o tome obavijestilo Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je potom uputilo zahtjev Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Ona je objavila zabranu letova. Nakon toga procedure su predate i kontroli leta Srbije i Crne Gore. To znači da je za sve ruske avione zatvoren vazdušni prostor Crne Gore”, piše u odgovoru na upit RSE.

Za kontrolu letenja u vazdušnom prostoru Crne Gore i Srbije i dijelu neba iznad Jadranskog mora zadužena je zajednička državna agencija kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Kako je za RSE pojašnjeno iz ministarstva Vlada Crne Gore je obaviještena o svim procedurama i o “ovim slučajevima ne mora da donosi posebnu odluku”.

Tako se Crna Gora pridružila državama članicama Evropske unije (EU) koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobraćaj sa Rusijom 27. februara, kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

Dan kasnije je Rusija zatvorila svoj vazdušni prostor za avio-kompanije iz 36 zemalja, uključujući svih 27 članica EU, kao odgovor na sankcije zapada, prenio je Reuters 28. februara.

Odluka Vlade Crne Gore je još jedna u nizu zvanične Podgorice kojom se usaglašava sa spoljnom politikom EU, na šta se obavezala kroz pregovore o članstvu.

Inače je avio saobraćaj između Rusije i Crne Gore obustavljen 16. aprila 2020. godine zbog pandemije korona virusa, kada je Crna Gora zatvorila granice.

Iako je u međuvremenu bilo pokušaja letovi od tada nijesu obnovljeni, saopštili iz Aerodroma Crne Gore za RSE.

Podsjetimo Srbija je saopštila da neće zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avione jer se neće pridružiti sankcijama protiiv Rusije.

Iz državne agencije za Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore su ranije za RSE naveli da je nadležnost nad vazdušnim prostorom svake pojedinačne države osnivača agencije regulisana “zakonima te države i pripada njenoj vladi”.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore je osnovana 2003. godine, a zajedničku kontrolu neba iznad Srbije i Crne Gore nastavila je i nakon što je NATO juna 2018. godine preuzeo obavezu takozvanog “air policing-a”, odnosno patroliranja i zaštite crnogorskog vazdušnog prostora.

U Crnoj Gori kontrolu letjenja do 4.400 metara nadmorske visine obavlja kontrola letjenja u Podgorici, dok iznad te visine usluge pruža Centar kontrole letenja iz Beograda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh