Svijet

RUSIJA DONIJELA NOVI ZAKON: Kazne su brutalne

Ruski parlament usvojio je zakon kojim se širenje “lažnih informacija o ruskim oružanim snagama” smatra kaznenim djelom.

Zakon, koji je Duma usvojila u trećem i posljednjem čitanju, uvodi novčane i zatvorske kazne za one koji, kako stoji u zakonu, namjerno šire lažne informacije o oružanim snagama, da pritom te informacije imaju ozbiljan utjecaj, navodi se u priopćenju Donjeg doma.

Onima za koje se utvrdi da su prekršili novi zakon širenjem takozvanih’lažnih informacija o akcijama ruskih oružanih snaga u Ukrajini prijete kazna do tri godine zatvora.

Ako se takve informacije koriste kao dio organizirane grupe ili se koriste “lažni dokazi”, primjenjuje se maksimalna kazna od 10 godina zatvora. Dovedu li te informacije do “težih posljedica”, počiniteljima prijeti kazna do 15 godina u zatvoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh