Svijet

Rusija mijenja taktiku u Ukrajini

Rusija će zauzeti direktniji pristup u svojim nastojanjima da zauzme ukrajinske gradove nakon što su osujećeni planovi za opkoljavanje ciljeva kao što je Kijev, rekao je neimenovani vojni zvaničnik NATO-a za CNN.

Rusija - novi

“Vidimo promjenu strategije sa ruske strane… Manje su fokusirani na opkoljavanje gradova, a više koncentrisani na pokušaje prodora u iste”, rekao je on, dodajući:

„Nuspojava ove promjene je jače bombardovanje“.

Sporo napredovanje i veliki gubici koje je pretrpjela ruska vojska u prvih nekoliko dana invazije natjerali su ih na promjenu, rekao je zvaničnik, te dodao da su ruske snage sputane I logističkim problemima dok pokušavaju da se probiju dublje u Ukrajinu.

“Radi se o cijelom logistički lancu koji iz nekog razloga ne funkcioniše kako treba. Dakle, ono što smo vidjeli na terenu je zaista loša strategija, u kombinaciji s lošom pripremom i opadanjem morala”, kazao je, dodajući:

“Ruske trupe nemaju hrane, nedostaje im goriva i rezervnih dijelova”.

“Ukrajinci će se umoriti”
Dok je neumorni ukrajinski otpor u velikoj mjeri odgovoran za zaustavljanje ruskog napredovanja, zvaničnik NATO-a je upozorio da bi se situacija na terenu mogla brzo promijeniti i da bi “očekivanja” od ukrajinskih snaga trebalo “staviti pod kontrolu”.

Ukrajinci će se umoriti dok Rusija još svježih rezervista, upozorio je zvaničnik.

„Rusija još može dalje eskalirati situaciju“, upozorio je.

Zvaničnik je dodao da još uvijek postoji šansa da bi se bjeloruska vojska pridružila ofanzivi. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh