Svijet

Svi ostali u čudu: Pogledajte reakciju ambasadora nakon što je Rusija ‘osuđena’

Rezolucija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu usvojena je danas na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

reakcija ambasadora - Twitter

Između ostalih zemalja, ‘za’ su glasale Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija. Ukupno je 141 zemlja svijeta glasala za usvajanje Rezolucije.

Nakon završetka glasanja, ambasadori zemalja su ustali i aplaudirali na usvojenoj Rezoluciji. Mnogi u sali ostali su u čudu, a ponajviše ruski predstavnici koje je ‘uhvatila’ kamera (na 0:19).

Podsjetimo, ovo nije prvi put da vidimo ovako nešto jer su ambasadori zemalja u UN-u aplaudirali predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom nakon jučerašnjeg govora na generalnoj skupštini. Kada im se obratio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, mnogi su izašli iz sale.

Treba reći i to da je danas pet zemalja glasalo ‘protiv’ ove rezolucije. To su Eritreja, Sjeverna Koreja, Sirija, Bjelorusija i, naravno, Rusija.

Od 35 zemalja koje su bile suzdržane, najzvučnija imena su Kina, Iran, Irak, Kazahstan, Cuba, Armenija, Bolivija, Senegal…

Rezolucija “najoštrije osuđuje” invaziju na Ukrajinu, kao i odluku predsjednika Vladimira Putina da svoje nuklearne snage stavi u stanje pripravnosti.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh