Svijet

Lijepa vijest za sve koji planiraju u Tursku: Ovo više nije obavezno

Republika Turkiye ukinula je obavezu nošenja maske na otvorenom, uvedenu za zaustavljanje širenja COVID-19, s obzirom na smanjenje broja slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je u srijedu ministar zdravlja Turkiye Fahrettin Koca.

Koronavirus Turska - Twitter

“Više ne moramo nositi maske na otvorenom”, rekao je Koca nakon sastanka Državnog odbora za borbu protiv koronavirusa.

Naglasio je i da ako je ventilacija u zatvorenim prostorima adekvatna i ako se mogu poštovati pravila socijalne distance više nije potrebno nositi maske ni u zatvorenom prostoru.

“Ne izbacujemo maske iz naših života, nosimo ih sa sobom da ih stavimo u situacijama kada je to potrebno”, pojasnio je Koca.

Dodao je da je osim toga ukinuto i korištenje HES kodova – sistema Turkiye za praćenje osoba koje su bile u kontaktu s koronavirusom, što znači da neće više biti potrebni za ulazak u zgrade ili na događaje.

Turkiye, kao i mnoge druge države širom svijeta, postepeno ublažava epidemiološke mjere, jer opada broj slučajeva koronavirusa, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, kao i zbog uspješnog procesa vakcinacije. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh