Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Predat zahtjev Ukrajine za članstvo u EU, proces počeo

Šesti je dan vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini. Ambasador Ukrajine u Kraljevini Holandiji Vsevolod Čencov saopštio je da je predao zahtjev Ukrajine za prijem u EU Filipu Leglizu Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsjedava Savjetom EU.

“Prijava je registrovana. Proces je počeo”, napisao je Čencov na Twitteru.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je juče zahtjev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, izjavio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Andrij Sibiga.

7.30 – Evakuisano više od 132.000 ljudi
Iz Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) od 18. februara u Rusiju je stiglo više od 132.000 ljudi, rekli su danas izvori iz ruskih bezbjednosnih agencija.

Prema posljednjim podacima, navode isti izvori, granicu Rusije iz DNR-a i LNR-a prešlo je više od 82.000 državljana Ukrajine, više od 49.000 državljana Rusije i 427 iz drugih država.

Medicinska pomoć pružena je za više od 4.300 evakuisanih mještana DNR i LNR, uključujući 1.600 djece. Više od 1.000 je zaraženo virusom korona, prenosi novinska agencija TASS.

Lideri LNR-a Leonid Pašečnik i DNR-a Denis Pušilin objavili su 18. februara evakuaciju svojih republika na teritoriju Rusije zbog sve veće prijetnje od neprijateljstava.

7.18 – Putin naredio zabranu deviznih kredita i novčanih transfera
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzrvatna mjera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od danas uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je iz Kremlja,pišu Nezavisne

Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svjetskom tržištu od 1. januara ove godine, prenio je Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh