Svijet

Ukrajinski ministar: Rusija je doživjela poraz za porazom, odustali su od ultimatuma

Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti proračunat je pokušaj pritiska uoči početka pregovara, no Kijev se ne da zastrašiti, poručila je Ukrajina.

vojnici Ukrajina - Union

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je također rekao da je Rusija odustala od svojih preduvjeta za početak pregovor pošto je ukrajinska vojska usporila njenu ofenzivu. Dodao je da će Ukrajina poslušati šta Rusija ima za reći, piše Index.hr.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je Rusija pristala na pregovore na bjeloruskoj granici u blizini rijeke Pripjat, što bi bili prvi pregovori otkako je Rusija u četvrtak započela invaziju na Ukrajinu, piše Hina.

Nije bilo odmah jasno ko će predstavljati strane na pregovorima. Ukrajinski mediji su rekli da će Ukrajina poslati Kulebinog zamjenika na sastanak, čija točna lokacija i vrijeme održavanja nisu otkriveni.

„Na ovu objavu, ovu naredbu, gledamo kao na pokušaj da se povise ulozi i stavi dodatni pritisak na ukrajinsku delegaciju, no nećemo popustiti pritisku”, rekao je Kuleba.

Rusija je s tri strane napala Ukrajinu u četvrtak, uglavnom gađajući gradove na jugu, istoku i sjeveru zemlje i napredujući prema glavnom gradu Kijevu.

Ukrajina tvrdi da je Rusija već izgubila hiljade vojnika, no točan broj nije bilo moguće utvrditi iz neovisnih izvora, a Rusija nije objavila vlastite podatke.

„Volio bih vas podsjetiti da samo prije par dana kada je rat počeo, Rusija uopće nije bila zainteresirana za pregovore. Nakon što su pretrpjeli gubitke i nakon što je Blitzkrieg podbacio, Rusija je počela govoriti jezikom ultimatuma”, kazao je Kuleba.

„Dok je Rusija nastavila patiti, a ruska vojska je doživjela poraz za porazom, zahtjevi, preduvjeti i ruski ultimatumi su stavljeni sa strane i sada su nam poslali poruku da samo žele razgovarati”, dodao je Kuleba i rekao da Ukrajina neće prepustiti ni metar svog teritorija.

Pregovori su postali mogućima nakon što je Zelenskij telefonom razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, rekao je ukrajinski predsjednik.

Lukašenko se obvezao osigurati da će svi avioni, rakete i helikopteri smješteni na bjeloruskom teritoriju ostati prizemljeni tokom putovanja, dodao je Zelenskij.

Bjelorusija je bila posrednik na prijašnjim pregovorima između Ukrajine i Rusije od 2014. godine, no Ukrajina je rekla da odbija voditi nove pregovore na bjeloruskom tlu nakon što je Bjelorusija ustupila svoj teritorij Rusiji za invaziju na Ukrajinu. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh