Svijet

Eksplozije i pucnjava odjekuju Kijevom, vlasti pozivaju građane da organizuju otpor

Eksplozije i pucnjave čule su se u sjevernom okrugu Kijeva, dok su se invazione ruske snage približavale, javlja AFP s terena.

Ukrajina - Daily Mail

Pješaci su trčali na cestama radi sigurnosti, a na području Obolonskog čula se vatra i eksplozije iz malokalibarskog oružja.

Veće eksplozije mogle su se čuti čak do centra grada.

Ruske snage stigle su u predgrađe Kijeva još u četvrtak kada su helikopterske trupe napale aerodrom nedaleko od grada, blizu Obolonskog, podsjeća AFP.

Kada su stigli u Obolonsky, unutar grada, Facebook stranica Ministarstva odbrane pozvala je civile na otpor:

“Pozivamo građane da nas informiraju o kretanju trupa, da prave molotovljeve koktele i neutraliziraju neprijatelja.”

Al Jazeerin reporter iz Kijeva Andrew Simmons javlja da je situacija u ukrajinskom glavnom gradu “užasna”.

“Bio je niza zračnih napada tokom noći, uz uspjeh ukrajinske odbrane [napor] u tome što su oborili jedan od ruskih bombardera, ali se on, nažalost, srušio na civilno područje, uzrokujući nepoznat broj žrtava. Najmanje jedna osoba je poginula”, javio je Simmons.

“Također je bio veliki broj zračnih napada od zore. U tri navrata oglasile su se sirene za zračne napade. U jednom od njih pogođeno je civilno područje”, dodao je, istaknuvši da se gradske bolnice “muče s brojem žrtava”.

Simmons je rekao da je broj civilnih žrtava zasad nepoznat. prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh