Svijet

ANALIZA: Šta je SWIFT i šta to znači za Rusiju?

Lideri Evropske unije razmatraju ono što neki nazivaju “nuklearnom opcijom” uklanjanja Rusije iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom svijeta, nakon invazije na Ukrajinu.

Swift - Novi

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da uklanjanje Rusije iz SWIFT-a nije smjer kojim ostatak Evrope želi ići u ovom trenutku, ali je napomenuo da je izbacivanje nacije iz mreže “uvijek opcija”.

“Sankcije koje smo predložili svim njihovim bankama su jednake posljedice, možda i veće od SWIFT-a”, rekao je Bajden, misleći na posljednju rundu sankcija koju je danas najavio.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba u četvrtak je u tvitu pozvao Zapad da Rusiji zabrani SWIFT. Ranije u četvrtak, CNN je izvijestio da EU nije odlučila hoće li odsjeći Rusiju od SWIFT-a i da su zemlje EU podijeljene oko te odluke.

Ali šta je SWIFT i šta bi to moglo značiti za Rusiju?

Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju osnovano je 1973. da zamijeni teleks i sada ga koristi preko 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative, to je neophodan vodovod za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a učinilo bi gotovo nemogućim finansijskim institucijama da šalju novac u zemlju ili iz nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce izvoza nafte i gasa denominiranih u američkim dolarima.

“Prekid bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i izazvao ogroman odliv kapitala”, napisala je Marija Šagina, gostujući saradnik na Finskom institutu za međunarodne poslove, u prošlogodišnjem radu za Carnegie Moskovski centar. Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a dovelo bi do smanjenja njene ekonomije za 5%, procijenio je bivši ministar finansija Aleksej Kudrin 2014.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Edija Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog centra za druge ugovorne strane. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno komunalno preduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu sa propisima EU.

Šta će se dogoditi ako Rusija bude uklonjena? Postoji presedan za uklanjanje zemlje iz SWIFT-a.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Evropska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa zemlje. Iran je izgubio skoro polovinu prihoda od izvoza nafte i 30% spoljne trgovine nakon isključenja, kaže Shagina.

“SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i radi za zajedničku dobrobit svoje zajednice”, navodi se u saopštenju organizacije u januaru. “Svaka odluka o uvođenju sankcija državama ili pojedinačnim entitetima je isključivo na nadležnim vladinim tijelima i važećim zakonodavcima”, dodaje se.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje sličnih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi, jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, smatra Shagina. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh