Svijet

Rusija najavila snažan odgovor na američke sankcije

Rusija je najavila će američke sankcije naići na “snažan odgovor”, nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio nove kazne za Moskvu zbog “početka” invazije na Ukrajinu, prenosi AFP.

Sergej Lavrov - Vecernji.hr

“Nema sumnje da će sankcije izazvati snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali dobro kalibriran i osjetljiv za američku stranu”, saopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova u srijedu, 23. februara.

Ministarstvo je navelo da je Washington uveo novu rundu sankcija kako bi promijenio “ruski kurs”.

“Rusija je dokazala da je, uz sve sankcije, sposobna minimizirati štetu. Štoviše, one ne mogu utjecati na našu odlučnost da čvrsto branimo svoje interese”, stoji u saopćenju Ministarstva.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u utorak, 22. februara, “prvu tranšu” sankcija, kao odgovor na rusko priznanje ukrajinskih odmetnutih teritorija Donjeck i Lugansk, čiju su samostalnost proglasili ruski separatisti.

Washington je uveo sankcije Promsvjazbanki i VEB banci. Također je pojačao ograničenja za ruski državni dug.

Biden je objasnio da to da znači da ruska Vlada neće imati pristupa financiranju na Zapadu.

Ministarstvo financija SAD-a saopoćilo je da proširuje postojeće zabrane na sudjelovanje na sekundarnom tržištu za obveznice koje su nakon 1. marta izdale ruska središnja banka i drugi subjekti.

Biden je, također, rekao da SAD pokreću snage da zaštite baltičke saveznike NATO-a dok Rusija jača svoje prisustvo na istoku.

Ambasadori država članica Evropske unije(EU) odobrili su prvi paket sankcija protiv Rusije i pokrenuli pisani postupak s rokom do 15 sati s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je 23. februara francusko predsjedništvo Vijeća EU-a, piše Reuters.

Sankcije stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU-a u srijedu, 23. februara, kasnije popodne.

Sankcije se uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Također se zabranuje trgovina između dvije otcijepljene regije i EU-a, zatim se ograničava ruska vlada u prikupljanju kapitala na finansijskim tržištima EU-a.

Sankcije Rusiji najavljuje sve više zemalja, a među njima su Australija, Kanada i Japan.

Putin je 21. februara priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Obje regije se graniče sa Rusijom i od 2014. godine su pod kontrolom boraca koje podržava Rusija, prenose Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh