Svijet

Posljedice Putinove odluke: Šolc prijeti zaustavljanjem Sjevernog toka 2, Džonson uveo sankcije

Brojni analitičari ocijenili su donošenje odluke ruskog predsjednika da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska kao početak rata

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je nezavisnost Donjecka i Luganska, otcjepljenih područja Ukrajine. Tom prilikom je rekao da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija.

Brojni analitičari ocijenili su donošenje odluke ruskog predsjednika da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska kao početak rata.

15:40 Rudenko: Do sada nije bilo govora o postavljanju vojnih baza

Iako je Rusija postigla dogovor koji joj omogućava da dugoročno raspoređuje trupe i vojnu opremu na lokacijama širom Donbasa, trenutno nema konkretnih planova za uspostavljanje instalacija u novopriznatim Donjeck i Lugansk Narodnim Republikama, Moskva je otkrila. Opširnije pročitajte OVDJE.

15:19 Medvedev: Dobrodošli u hrabri novi svijet u kojem će Evropljani vrlo brzo plaćati 2.000 eura za plin

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je odluku Njemačke da privremeno obustavi puštanje u rad projekta Sjeverni tok 2 te je poručio kako će ta odluka imati višestruke posljedice po Evropu. Više o tome pročitajte NA OVOM LINKU.

15:02 – Evropska unija objavila prvi set sankcija za Rusiju

Evropska unija (EU) izvijestila je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati separatiste u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i financijskim tržištima EU-a te trgovinu sa separatističkim regijama. Opširnije pročitajte OVDJE.

14:54 – Zelenski: Vjerujemo da neće biti velikog rata protiv Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ne vidi povećan rizik od rata usprkos ruskom priznanju samoproglašenih republika na istoku zemlje. Kazao je kako će se u slučaju dodatne eskalacije uvesti izvanredno stanje. Zelenski je odbacio zahtjeve predstavnika separatista da povuče snage iz Donjecka i Luganska.

– Ne razgovaramo s njima. Ne znamo tko su oni – rekao je ukrajinski predsjednik, prenosi “AFP.14:35 – Velika Britanija objavila prve sankcije Rusiji

Boris Džonson (Johnson) objavio je kako je Velika Britanija uvela sankcije za pet banaka i tri osobe.

Kako je najavio britanski premijer Džonson, ovo je samo prvi paket sankcija i one će biti proširene ako situacija bude eskalirala. Opširnije o sankcijama koje je Velika Britanija uvela Rusiji pročitajte OVDJE.

14:22: – Lavrov: Rusija još neće slati trupe

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da ipak još ne šalju trupe u istočnu Ukrajinu, javlja AFP.

Dodao je kako je odluka takva “zasad”, čime sugerira da se može promijeniti.13:51 – Nizozemski ministar Hokstr: Priznavanje separatsitičkih teritorija je kršenje međunarodnog prava

Nizozemski ministar vanjskih poslova Vopke Hokstr jučer je prokomentirao situaciju koja se trenutno događa između Ukrajine i Rusije. Više informacija dostupno je OVDJE.

12:49 – Britanski ministar odbrane: Rusija je de facto anektirala dio teritorije suverene države

Britanski ministar odbrane Ben Vols (Wallace) izjavio je u utorak da je Rusija de facto anektirala dio teritorija suverene države Ukrajine te kako se ne bi trebalo oklijevati u činjenju svega što je potrebno u odvraćanju Putina od potkopavanja NATO-a i Evrope. Opširnije na LINKU.

12:38 – Kalabuhov: Priznanje Donjecka i Luganjska historijski trenutak za Rusiju

Priznanje Donjecka i Luganjska je historijski trenutak za Rusiju i sve ljude u ovim pokrajinama, ali i za mene koji sam rodom iz Donjecka.

12:36 – Šolc: Zaustavit ćemo proces certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije

Njemački kancelar Olaf Šolc danas je izjavio da je Njemačka poduzela korake da zaustavi proces certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije. Više pročitajte OVDJE.

12:06 – Lavrov: Već nam prijete svim vrstama sankcija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je u utorak prijetnju sankcijama, rekavši da će ih Zapad uvesti bez obzira na događaje i opisujući odgovor na rusko priznanje dijelova dva otcjepljena ukrajinska regiona Donjeck i Luganjsk kao predvidljiv, prenosi Reuters. Opširnije saznajte OVDJE.

11:52 – Erdoan osudio odluku Putina o Donjecku i Lugansku

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osudio je danas odluku ruskog presjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost otcjepljenih dijelova Ukrajine, Donjecka i Luganska, prenosi “Anadolija”. Više pročitajte na LINKU.

13:38 – Katarski emir primio pismo od ruskog predsjednika Putina

Pismo je, kako prenosi Reuters, sadržalo načine podrške i jačanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje, kao i pitanjima od zajedničkog interesa, objavila je katarska državna novinska agencija.

11:26 – Putin potvrdio: Rusija će nastaviti opskrbljivati svjetska tržišta prirodnim plinom


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh