Svijet

Scholz: Njemačka zaustavlja Sjeverni tok 2

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u utorak da je Njemačka poduzela korake da zaustavi proces certifikacije gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije, prenosi DW.

Olaf Scholz - N1

Kako se navodi, Scholz je novinarima u Berlinu rekao da njegova vlada preduzima te mjere kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

“To zvuči tehnički, ali to je neophodan administrativni korak tako da ne može biti certifikacije gasovoda i bez toga – Sjeverni tok 2 ne može početi s radom“, rekao je Scholz.

Izgradnja projekta gasovoda je završena, ali je za projekat još uvijek bila potrebna regulatorna certifikacija njemačkih vlasti prije nego što je gas mogao da bude isporučen.

Naftovod je bio izvor nesuglasica sa SAD koje su izrazile zabrinutost da povećava zavisnost Evrope od Rusije za njene energetske potrebe. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh