Svijet

Predsjednica Evropske komisije ponovo ignorisana

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen našla se u neugodnoj situaciji tokom summita EU-a u Africi u petak, kada ju je ignorirao ministar vanjskih poslova Ugande.

Ursula von der Leyen - Screenshot

Sramotni incident odvijao se tokom protokolarne fotografije, kojoj je von der Leyen prisustvovala zajedno s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Zvaničnici su pozdravili vrhovnog diplomatu Ugande Abubakhar Jeje Odongo, koji je naizgled ignorisao Von der Leyen i prošao pored nje kako bi se rukovao s dvojicom muškaraca, pokazuju snimci.

Ministar je pozdravio Michela i Macrona, upustivši se u razgovor s njima. Odongo je tada stao za protokolarnu fotografiju, i dalje ne priznajući von der Leyen. Tek kada mu je Macron pokazao u njenom smjeru Odongo je s njom nakratko razmijenio nekoliko riječi i napustio foto op.

Incident je odmah izazvao usporedbe s skandalom ‘Sofagate’ koji se odigrao u aprilu prošle godine. Tada je von der Leyen posjetila Tursku zajedno s Michelom, susrevši se s predsjednikom zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom. Dužnosnica je tada ostala sjediti sama na sofi, dok su Erdogan i Michel dobili pozlaćene stolice da sjede jedan do drugog tokom razgovora, prenosi Federalna.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh