Svijet

Biden i Putin načelno pristali na samit oko Ukrajine

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno su pristali na summit o Ukrajini na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine, objavljeno je u ponedjeljak rano ujutro.

Joe Biden i Putin - Screenshot - alaryba

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona priopćio je kako je dvojici predsjednika predložio summit o “sigurnosti i strateškoj stabilnosti u Europi”.

Bijela kuća je u priopćenju navela kako je Biden načelno prihvatio sastanak, ali samo ako ne dođe do invazije. “Uvijek smo spremni za diplomaciju. Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako bi Rusija umjesto toga izabrala rat”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Reakcija Kremlja u ponedjeljak rano ujutro još nije stigla.

Do dogovora o summitu je došlo nakon brojnih telefonskih razgovora između Macrona, Bidena, Putina i britanskog čelnika Borisa Johnsona. Detalji summita još nisu poznati, a Macronov ured i Bijela kuća priopćili su da će njegov sadržaj razraditi američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom predstojećeg sastanka planiranog za 24. veljače.

Vijest o summitu dolazi nakon tjedan dana pojačanih napetosti potaknutih gomilanjem ruske vojske uz ukrajinsku granicu. Ruske snage raspoređuju se od kraja prošle godine za što zapadne zemlje tvrde da je uvod u invaziju.

Živci su se dodatno popustili kada je bjelorusko ministarstvo obrane objavilo da će Rusija produljiti vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju. Činilo se da satelitske slike pokazuju nova raspoređivanja ruskog naoružanja i trupa u blizini Ukrajine, prenose Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh