Svijet

Američki dužnosnik: Tvrdnje Rusije o povlačenju vojnika s granice su lažne

On je dodao kako je posljednjih dana stiglo 7.000 dodatnih vojnika

Tvrdnja Rusije da povlači vojnike s granice s Ukrajinom je lažna, rekao je jedan visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman, piše “BBC”.

On je dodao kako je posljednjih dana stiglo 7.000 dodatnih vojnika. Dužnosnik je također rekao da bi Rusija mogla pokrenuti lažni izgovor za invaziju na Ukrajinu “u svakom trenutku”.

Rusija mora poduzeti stvarne korake prema deeskalaciji
Moskva kaže da povlači vojnike s ukrajinske granice nakon završetka vojnih vježbi. Ali zapadni dužnosnici kažu da nisu vidjeli nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

– Rusija mora poduzeti stvarne korake prema deeskalaciji – složili su se američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u telefonskom razgovoru u srijedu.

Rusija, koja je više puta poricala planiranje invazije na Ukrajinu, uprkos tome što je nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini granice, naziva zabrinutost Zapada zbog invazije “histerijom”.

Tvrdnjom privukli veliku pažnju
U srijedu je rusko ministarstvo obrane objavilo video koji navodno prikazuje tenkove kako napuštaju Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine. No, prema riječima visokog dužnosnika Bijele kuće, hiljade vojnika stiglo je u to područje posljednjih dana, uključujući neke u srijedu.

Američki dužnosnik je doveo u sumnju tvrdnje Rusije da “povlači vojnike s granice s Ukrajinom”, te da su tom tvrdnjom privukli veliku pažnju, ali da znaju da je lažna,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh