Svijet

Švicarska prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama?

Birači u Švicarskoj odlučit će u nedjelju hoće li postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama na referendumu, na kojem će također razmotriti pooštravanje kontrole reklamiranja cigareta.

psi - Pixabay

Kampanja koja želi okončati sve eksperimente na miševima, štakorima i drugim životinjama prikupila je dovoljno potpisa za organizovanje glasanja prema švicarskom sistemu direktne demokratije, nailazeći na snažno protivljenje ogromnog farmaceutskog sektora u zemlji.

Industrija, koja uključuje farmaceutske gigante Roche i Novartis, kaže da su takva istraživanja potrebna za razvoj novih lijekova.

Pobornici zabrane testiranja na životinjama, za koje vladini podaci pokazuju da je uzrokovalo uginuće više od 500.000 životinja u švicarskim laboratorijima samo u 2020. godini, kažu da je praksa etički pogrešna i nepotrebna.

Najnovija anketa javnog mnijenja pokazala je da se 68 posto ispitanika protivilo predloženoj zabrani, sugerišući da je malo vjerovatno da će biti odobrena.

No, zato će vjerovatno proći prijedlog o daljnjem ograničavanju reklamiranja duhana, budući da je 63 posto ispitanika za tu mjeru. Kampanja protiv duhana, kojoj je potrebna podrška većine kantona i birača da bi prošla, želi proširiti trenutne granice oglašavanja na reklame gdje god ih mladi mogu vidjeti. To bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, kinima, internetu, na sportskim i drugim događajima i na jumbo plakatima.

U nedjelju se u Švicarskoj također odlučuje o vladinom prijedlogu za ukidanje poreza od 1 posto na vlasnički kapital kompanije, mjera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala ekonomski rast.Protivnici kažu da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 miliona švicarskih franaka (270 miliona dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim kompanijama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebali nadoknaditi manjak.

Financijska podrškaa švicarskim medijima posljednje je pitanje koje će birači razmatrati u nedjelju, a vlada želi spriječiti zatvaranje više lokalnih novina i radijskih stanica dodjeljivanjem paketa pomoći od 151 milion franaka. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh