Svijet

“Izgubljeni grad” ima još tajni za otkrivanje: Petra, nekadašnja prijestolnica Nabatejskog carstva

Uklesan u crvene, bijele, ružičaste i peščarske litice, praistorijski jordanski grad Petra je stotinama godina bio “izgubljen” za zapadni svijet.

Arheološki park Petra - Shutterstock

Smještena usred neravnih pustinjskih kanjona i planina u današnjem jugozapadnom uglu Hašemitske kraljevine Jordana, Petra je nekada, između 400. p.n.e. i 106. godine nove ere, bila uspješan trgovački centar i prijestolnica Nabatejskog carstva, piše Nationalgeographic.

Grad je vijekovima bio prazan i gotovo propao. Tek se početkom 1800-ih jedan evropski putnik maskirao u beduinsku nošnju i infiltrirao u misteriozni lokalitet.

Arheološki park Petra je 1985. godine proglašen za Uneskovu svjetsku baštinu, a 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svijetskih čuda.

Nabatejci su, prije nego što su pokoreni od strane Rimskog carstva, kontrolisali ogroman dio Bliskog istoka od današnjeg Izraela i Jordana do severnog Arapskog poluostrva. Ostaci njihovih inovativnih mreža sistema za skladištenje, transport i navodnjavanje nalaze se do danas širom ovog područja.

Naučnici znaju da su Nabatejci bili u Petri najmanje 312. godine prije nove ere, kaže arheolog Zeidun Al-Muheisen sa jordanskog univerziteta Jarmuk.

Al-Muheisen, koji iskopava u Petri od 1979. godine i specijalizovao se za nabatejski period, kaže da niko još nije pronašao nijedan arheološki dokaz koji datira iz četvrtog vijeka prije nove ere. Najraniji nalazi do sada datiraju samo iz drugog i prvog vijeka p.

Ali još tragova ostaje ispod površine. “Otkrili smo samo 15 odsto grada”, kaže on. “Ogromna većina — 85 odsto — je još uvijek netaknuta pod zemljom.”

Brojni svici na grčkom i koji datiraju iz vizantijskog perioda otkriveni su u iskopanoj crkvi u blizini Hrama krilatih lavova u Petri u decembru 1993. godine.

Istraživači iz Američkog centra za orijentalna istraživanja u Amanu, glavnom gradu, sada analiziraju svitke i nadaju se da će baciti svetlo na život u Petri tokom ovog perioda.

Kada je Rim formalno preuzeo Petru 106. godine, njen značaj u međunarodnoj trgovini počeo je da opada. Propadanje grada se nastavilo, potpomognuto zemljotresima i porastom značaja pomorskih trgovačkih puteva, a Petra je pala najniže blizu kraja vladavine Vizantijskog carstva, oko 700. godine nove ere.

Posjetioci danas mogu da vide različite mješavine nabatejskih i grčko-rimskih arhitektonskih stilova u gradskim grobnicama, od kojih su mnoge opljačkali lopovi, pa su njihova blaga izgubljena.

Arheološki park Petra – Shutterstock

Arheološki park Petra – Shutterstock


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh