Svijet

Putin: Rusija i Francuska dijele zabrinutost zbog bezbjedonosne situacije u Evropi

Predsjednik Francuske je rekao da je dijalog s Rusijom “glavni način postizanja stabilnosti i bezbjednosti u Evropi”

Rusija i Francuska dijele zabrinutost zbog bezbjedonosne situacije u Evropi, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvarajući sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Moskvi, uz tenzije oko Ukrajine, Putin je zahvalio Macronu na njegovom aktivnom stavu prema “problemima evropske bezbjednosti”.

“Razumijem da imamo zajedničku zabrinutost oko onoga što se dešava u sferi bezbjednosti u Evropi”, rekao je Putin.

Zahvalio se na činjenici da je Francuska uvijek bila vrlo aktivno uključena u razvoj fundamentalnih odluka u sferi bezbjednosti u Evropi. Putin je pohvalio napore Macrona da riješi ukrajinsko pitanje i osigura “jednaku bezbjednost” u Evropi.

“Vidim koliko napora ulaže sadašnje vođstvo Francuske i predsjednik Francuske lično u rješavanju krize koja se odnosi na osiguranje jednake bezbjednosti u Evropi za ozbiljnu istorijsku perspektivu i rješavanje pitanja koja su usko povezana s rješavanjem unutrašnje krize na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Putin, misleći na sukobom razorenu regiju Donbas.

Macron je rekao da je dijalog s Rusijom “glavni način postizanja stabilnosti i bezbjednosti u Evropi”.

“Postavili smo temelj punom i otvorenom dijalogu 2019. godine. Mislim da je dijalog sada aktuelniji nego ikad. Ovaj dijalog je neophodan, samo on će osigurati bezbjednost i stabilnost na evropskom kontinentu”, rekao je on.

Macron je dodao da se nada da će pri sastanku s Putinom pronaći odgovore na bezbjednosna pitanja za Evropu i Rusiju.

“Drago mi je da ću moći detaljno razgovarati o svim pitanjima i da ćemo moći tražiti odgovor koristan za Rusiju i cijelu Evropu. Takav odgovor pomoći će da se izbjegne rat i izgradi stabilnost, transparentnost i povjerenje za sve”, rekao je Macron.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je okupila hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji “teškim posljedicama”. Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh