Svijet

Dvoje skijaša poginulo u drugoj lavini u Alpama

Dvoje skijaša poginulo je pod lavinom u zapadnoj Austriji, saopćila je policija u subotu, satima nakon što je u drugoj lavini u istoj pokrajini poginulo pet ljudi, u neuobičajeno opasnom danu u Alpima kada je otopljavanje uslijedio nakon obilnog snijega.

Lavina - Ilustracija/Blic.rs

Pripadnici službe za vanredne situacije pronašli su tijela dvoje austrijskih skijaša, žene u 61. godini i 60-godišnjeg muškarca u 00,40 sati po lokalnom vremenu u subotu, nakon što je njihova rodbina podigla uzbunu kada ih nije mogla kontaktirati, saopćila je policija.

Dvoje skijaša je krenulo u regiju Tirol u petak popodne i muškarac je poručio putem telefona u 15.30 sati da su se domogli vrha Breitegg visokog 1.868 metara. To je bio njihov posljednji kontakt, prenosi Fena.

– Nakon što se nije mogao ostvariti kontakt s njima, rodbina je uputila poziv u pomoć oko 21.40 sati – navodi policija u saopćenju.

U ranijem incidentu u petak, 42-godišnji austrijski planinarski i skijaški vodič i četvero švedskih skijaša, od kojih su svi muškarci u 40-im godinama, poginuli su kada ih je lavina u blizini mjesta Spiss na granici sa Švicarskom potpuno zatrpala.

Još jedan član grupe, 43-godišnji Šveđanin, telefonom je pozvao pomoć i spašen je, saopćila je policija, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh