Svijet

Erdogan: Zapad nije pružio doprinos rješavanju napetosti između Rusije i Ukrajine

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je spreman da bude posrednik kako bi se riješila kriza između Rusije i Ukrajine

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je tokom jučerašnje posjete Kijevu predsjedniku Ukrajine Volodymyru Zelenskyom kazao da je Turkiye spremna da bude domaćin samita na nivou lidera ili razgovora na tehničkom nivou s ciljem rješavanja krize između Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želimo da održimo ovaj sastanak kako bismo na visokom nivou okupili ruskog predsjednika Vladimira Putina i Zelenskyog. Dogovorili smo se sa gospodinom Zelenskyim o tome”, rekao je Erdogan u razgovoru s novinarima u avionu, po povratku iz posjete Ukrajini.

Poručio je da je spreman da bude posrednik kako bi se riješila kriza između Rusije i Ukrajine.

“Uvaženom Zelenskyju sam rekao da smo spremni doprinijeti smanjenju tenzija. Odgovorio je da će doći čim pozovemo na sastanak. Ukoliko nakon sastanka s Putinom budemo imali ulogu posrednika, prihvatićemo taj posao i uraditi sve da ispunimo našu dužnost”, kazao je Erdogan.

Istakao je da zapadne zemlje do sada nisu dale značajan doprinos uklanjanju tenzija između Rusije i Ukrajine.

“Zapad nažalost do sada u iznalasku rješenja za ovo pitanje nije ponudio nešto što se zove doprinos. Mogu reći da rade baš suprotno”, rekao je predsjednik Turkiye.

Naveo je da ni Evropa ne nudi neko rješenje.

“Jer u ovom trenutku u Evropi postoji ozbiljan problem u smislu rješavanja tog problema. Prije toga je bila Angela Merkel i ona je zaista mogla imati ključ za rješenje problema. Nakon nje, takvog lidera trenutno nema”, istakao je Erdogan.

Napomenuo je kako je najvažnije sačuvati mir.

“Svijet prati dešavanja u Donbasu i pograničnoj regiji Rusije i Ukrajine. Nadam se da regija neće biti lišena mira”, kazao je Erdogan.

Dotakao se i ekonomskih odnosa sa Ukrajinom, napominjući da je trgovinska razmjena između Turkiye i Ukrajine dostigla 7,5 milijardi dolara 2021. godine.

“Sada je cilj 10 milijardi dolara. Nadam se da ćemo dostići ovaj cilj. Također, potpisali smo s Ukrajinom osam sporazuma o saradnji”, istakao je Erdogan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh