Svijet

Čuveni fotograf se smrznuo usred Pariza: “Ljudska ravnodušnost ga je ubila”

Francuska je šokirana smrću švicarskog fotografa Renea Roberta, koji je preminuo od smrzavanja nakon što se srušio u promentnoj pariškoj ulici, a prolaznici su ga ignorisali čak devet sati.

Renea Robert - Twitter

Ovaj švajcarski fotograf (85), poznat po fotografijama nekih od najpoznatijih španskih zvezda flamenka, umro je prošle nedelje nakon što se okliznuo tokom jedne od noćnih šetnji u pariškom kvartu u kojem je živio.

Prema riječima njegovog prijatelja, novinara Michaela Momponenta, Robert je pao na trotoaru u Ulici Turbigo u samom centru prijestolnice Francuske, piše Buka.

“Imao je vrtoglavicu i pao je. Nije mogao da ustane, ležao je na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da preživi. Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da provjeri zašto ovaj čovjek leži na trotoaru. Nijedan”, napisao je Momponent na Twitteru.

On je saopštio okolnosti smrti prijatelja i za France TV Info, gde je rekao da je Robera “ubila ravnodušnost”

“Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovjek leži na trotoaru, trebalo bi da provjerimo šta je – bez obzira na to koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak” rekao je Mompontet.

Istakao je da mnogi ljudi, uključujući i njega samog, često gledaju na drugu stranu kada su u pitanju ljudi na ulici.

Smrt, koja se dogodila u oblasti Pariza gdje spavaju mnogi beskućnici, izazvala je debatu o građanskoj odgovornosti i osnovnoj pristojnosti, navodi Guardian.

Naslov u magazinu Figarou je glasio: “Fotograf Rene Robert, mrtav u ravnodušnosti nasred ulice”. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh