Svijet

VRIJEME ISTEKLO: POČINJU NOVČANO KAŽNJAVATI NEVAKCINISANE STARIJE OD 50, PRAVILO VAŽI I ZA STRANCE

U Italiji danas stupa na snagu odluka o novčanom kažnjavanju nevakcinisanih osoba starijih od 50, uključujući i strance koji tu žive.

Koronavirus - Twitter

Osobe koje ulaze u Italiju iz drugih zemalja EU koje predoče dokaz o potpunoj vakcinaciji ili potvrdu da su preležale covid, od utorka neće morati da imaju i negativan test da bi ušli u zemlju.

Zbog vrlo zarazne varijante omikron, test je do sada bio obavezan za sve, bez obzira na status.

Od početka januara vakcina protiv koronavirusa obavezna je za sve osobe starije od 50 godina. Od utorka, osobe u ovoj starosnoj grupi koje još nisu vakcinisane, ili nisu primile drugu ili treću dozu iako su imale priliku za to, bit će kažnjene sa 100 eura.

Mjera ostaje na snazi do 15. juna i odnosi se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane.

Od 15. februara osobe starije od 50 također će morati da dostave dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti svojih poslodavcima i mort aće da rade od kuće, ako nemaju tu potvrdu. Onima koji prekrše mjeru, prijete kazne od 600 do 1.500 eura.

Od utorka, svi koji ulaze u knjižare, banke ili kancelarije morat će da pokažu potvrde o vakcinaciji ili preležanoj bolesti. To se ne odnosi na mušterije u supermarketima i apotekama.

U Italiji, koja ima oko 60 miliona stanovnika, gotovo 81 posto ukupnog stanovništva vakcinisano je protiv covida-19 budući da većina njih ne želi da im se ponovi Bergamo sa početka pandemije prije dvije godine. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh