Svijet

Nije bajka: Kraljevstvo u kojem se ne ubijaju životinje i gdje se sadi drveće

Iako drugim danima u Butanu alkohol “teče u potocima”, utorak je dan za triježnjenje, ali to nije jedina zanimljivost u zemlji srećnih ljudi.

Butan - Shutterstock

Butan je najsrećnija, najzelenija i jedina zemlja s negativnim ugljeničnim otiskom na svijetu, koji može zahvaliti neumornoj sadnji drveća.

Kraljevstvo Butan s populacijom od tek 800.000 stanovnika koje većinom čine budisti jedinstveno je mjesto na svijetu, piše portal Punkufer.

U Butanu na svakom koraku možete naići na zanimljivosti koje izazivaju divljenje, zbunjuju ili čude stanovnike iz drugih krajeva svijeta. Jedna od njih je činjenica da u Butanu nema ubijanja životinja.

U pretežno vegetarijanskoj i veganskoj zajednici meso u mesare stiže iz Indije, gdje se obavlja „krvavi“ posao. Osim politike o neubijanju, zabranjena je i sječa drveća bez posebne dozvole, a krivolovci takođe mogu završiti u zatvoru. Pecanje u rijekama i jezerima „bez paprira“ takođe spada u tu kategoriju.

Posjetioce Butana moglo bi začuditi i pravilo „treznog utorka“, dana u nedjelji kada nije dopušteno piti alkohol – niti ga niti jedan bar smije točiti. Većina se pridržava pravila, ali ako ste jako „žedni“ pronaći ćete mjesta na kojima se toči na crno. U takvim kafićima alkohol dolazi na sto u šoljicama za čaj. Ali, ako mislite da zapalite cigaru uz piće, dobro razmislite.

U Butanu se pušenje smatra grijehom, a duhan biljkom izrasloj na krvi demona.

Od 2010. zabranjena je proizvodnja i prodaja duhanskih proizvoda tako da su ih pušači najčešće švercovali iz Indije. Ali zbog pandemije mjere su popustile jer su šverceri s cigaretama donosili i koronavirus pa se od nedavno mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Iako biste mogli pomisliti da su stanovnici jedne od najsretnijih zemalja na svijetu najveći dio života trezni, to nije istina. Butan ima najveću stopu ispijanja alkohola po glavi stanovnika na jugu Azije.

U zemlji je više od pet hiljada barova, a oko 700 ih se nalazi u glavom gradu Thimphu. Od vina do viskija, proizvodnja alkoholnih pića u Butanu je solidno razvijena.

Osim toga, Butan je jedno od rjietkih mjesta na zemlji gdje i dalje živi poliandrija koja ženama dopušta da imaju više muževa. Iako ta praksa više nije toliko raširena kao u prošlosti i dalje se zadržala u zabačenim krajevima zemlje prvenstveno kako bi muškarci mogli pomoći porodicama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh