Svijet

AUSTRIJA U PANICI ZBOG BLACKOUTA, GOMILAJU HRANU I VODU: GRAĐANI BIH MOGU MIRNO SPAVATI

S dolaskom katastrofične pojave nauči se i neka nova riječ.

AustrijA. ILUSTRACIJA - Hayat

Tako je u BiH 2007. dio stanovnika prvi put čuo za izraz recesija pa se kroz šalu pričalo da je to oduvijek kod nas bilo samo nismo znali kako se zove.

Ozbiljan pristup

Godine 2020. veći dio ljudi izvan znanstvenih krugova prvi put je čuo za koronu, a ovih dana na TV-u čujemo i o blackoutu (u prijevodu zamračenje), a u širem

kontekstu vezanom za ono o čemu se ovih dana govori, to je duži nestanak struje na širem području, čak i u cijeloj zemlji.

Autor ovih redova još prošlog ljeta čuo je o toj mogućnosti u Austriji i Njemačkoj, kao i kupovini konzervirane hrane od poznanika koji žive i rade tamo, ali tada je još sve zvučalo nerealno. Međutim, ovih dana se ozbiljno govori o tome da je Austrija u strahu od mraka, a čak su obavijest poslale i austrijske institucije, piše Večernji list BiH.

Dijete mi je iz škole donijelo dokument da sam obaviještena i svjesna da blackout može uskoro nastupiti. I potpisala sam – navela je jedna majka s ovih prostora s čime se suočila u Austriji.

Da se ozbiljno pristupa ovoj mogućnosti, potvrđuje i činjenica da su Austrijske oružane snage izradile edukativni video. Vlada Austrije objavila je upute za građane u kojima im daju savjete da uz vodu i trajnu hranu pripreme i lijekove, prvu pomoć, svjetiljke. Vojska je predložila i da spremnik za gorivo bude minimalno napola napunjen.

Ovih dana je energetski stručnjak Igor Grozdanić objasnio zašto su ovakvi scenariji mogući. Naime, u Austriji i Njemačkoj velik je broj plinskih elektrana. Lani u novembru je održana i vježba zamračenja “Energie 21”, u koju je bilo uključeno nekoliko austrijskih saveznih pokrajina te ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane i klime, te predstavnici organizacija za hitne slučajeve i kritičnih infrastrukturnih objekata, kako bi bili spremni na ovakav epilog.

A kakva je situacija kod nas i može li doći do potpunog zamračenja, odnosno blackouta, provjerili smo u Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne koja je, gledajući omjer cijene i kvaliteta, bez problema ušla u konkurenciju jednog od najboljih pružatelja usluga u Europi.

Marija Buntić, rukovoditeljica sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB, upoznala nas je s aktualnostima na globalnoj razini, kao i u BiH.

Ekstremno niske temperature posljednjih dana prouzročile su veću potrošnju energenata, a time i porast cijena energenata na tržištu. Mislim da su najave u Austriji preventivnog karaktera, ali kad je plin u pitanju, treba biti oprezan s obzirom na trenutačna kretanja cijena plina i događanja između Ukrajine i Rusije, što utječe i na energetsko stanje u Europi, a time i u našoj regiji – istaknula je za Večernji list.
Sa zadovoljstvom ističe da, kad je riječ o stanju u ovoj zemlji, EP HZ HB radi punim kapacitetom u svakom smislu.

Visoka razina spremnosti

Uvažavajući trenutačno hidrološko i energetsko stanje, maksimalno doprinosimo stabilnosti energetskog sustava BiH. Uvidjevši što nas čeka, tijekom prošle godine pripremili smo našu Hidroelektranu Rama i ona trenutačno radi punim kapacitetom sa zadovoljavajućom kotom akumulacije. Također i drugi naši proizvodni objekti na visokoj su razini spremnosti, tako da će naši potrošači imati dovoljnu, kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije, a najave mogućeg blackouta u Austriji i/ili drugim zemljama neće imati apsolutno nikakav utjecaj na naše kupce – istakla je rukovoditeljica Buntić.

Prema njenim riječima, oni koji koriste struju EP HZ HB, mogu mirno spavati.
Na kraju bih poručila našim kupcima da smo spremni u slučaju bilo kakvog debalansa energetskog sustava u regiji poduzeti sve preventivne radnje s cilju stabilnosti i sigurnosti opskrbe na našem području – naglasila je. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh