Svijet

Austrija ukida lockdown za necijepljene, desnica slavi: ‘Ovo je dan slobode, pandemija je završila’

Oba govornika su istakli kako je do popuštanja mjera došlo jer je “stabilan broj pacijenata u bolnicama”

Austrijski kancelar Karl Nehammer i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein danas su na konferenciji za novinare izvijestili javnost o odluci savezne Vlade kojom se od ponedjeljka 31. siječnja u 0 sati ukida lockdown za necijepljene. Preciznije rečeno, 24-satna zabrana izlaska na ulicu osim u nekoliko iznimnih slučaja. I to je sve što se mijenja, jer necijepljeni ni nakon ponedjeljka neće smjeti ulaziti u trgovine osim prehrambenih i drogerija, niti u ugostiteljske objekte, te na kulturne i sportske priredbe. Jer na svim navedenim područjima i lokalitetima vrijedi “2G” pravilo (cijepljen ili Covid prebolio).

Oba govornika su također upozorila i na promjene nekih od Covid-19 mjera koje stupaju na snagu 1. veljače. Od 1. veljače Austrija smanjuje minimalni razmak između drugog i trećeg cijepljenja s 120 na 90 dana. Na isti dan mijenja se i važenje “zelene putovnice” i certifikat “o prvoj seriji cijepljenja” koji vrijedi samo još 6 mjeseci. Trajno normalizira krvni tlak, vidljivi rezultati samo za dva dana! Mnogi su se na Pressici čudili da austrijska vlada upravo danas, kada je objavljen “novi apsolutni rekord dnevnog broja Covid novozaraženih”, od više od 34.000 novih slučajeva zaraze u proteklih 24 sata, ukida lockdown za necijepljene. “Bolnicama ne prijeti neposredno preopterećenje”, istakao je ministar zdravstva.

Dodao je kako je vlada odluku usuglasila sa stručnjacima iz Krizno-koordinacijskog stožera za borbu protiv koronavirusa. “Lockdown za necijepljene, koji traje već tjednima, mjera je na koju su se mnogi ljudi žalili, ali iz zdravstveno političkih razloga bila je nezaobilazna”, naglasio je austrijski kancelar dodavši: “Opasnost od korone nije prošla, i dalje treba biti oprezan”. Nehammer je apelirao na necijepljene da ne čekaju da na snagu stupi obveza cijepljenja, nego da “iskoriste šansu i odu se cijepiti”. Oba govornika su istakli kako je do popuštanja mjera došlo jer je “stabilan broj pacijenata u bolnicama”. Oporba i neki stručnjaci tvrde da stupanjem na snagu Zakona o obveznom cijepljenju 1. veljače, “2G” pravilo – cijepljen, prebolio postaje “besmisleno”. Kontroverzni šef krajnje desnih ” slobodnjaka” (FPÖ) Herbert Kicksl je ukidanje karantene za necijepljene od ponedjeljka nazvao “Danom slobode” i “konačnim završetkom besmislenih mjera”. Prema Kicklovim riječima, “pandemija je završila”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh