Svijet

Joe Biden prijeti direktnim sankcijama Vladimiru Putinu

Čelnici zapadnih zemalja su pojačali pripreme za moguću rusku vojnu akciju u Ukrajini, dok se odvijaju pregovori o zalihama energenata, a američki predsjednik Joe Biden prijeti da će razmotriti uvođenje direktnih sankcija ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Joe Biden - AFP

Napetosti su i dalje visoke nakon što je NATO u ponedjeljak rekao da stavlja svoje snage u stanje pripravnosti i šalje u istočnu Evropu još brodova i borbenih aviona kao odgovor na rusko gomilanje vojske uz granicu s Ukrajinom, prenosi Hina.

Rusija, koja negira da planira napad, objavila je da prati stanje s “velikom zabrinutošću”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je izjavu Moskve da krizu izaziva djelovanje SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje vojske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u utorak navečer u televizijskom obraćanju pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni i rekao da se radi na tome da dođe do sastanka između njega i čelnika Rusije, Njemačke i Francuske. prenosi klix

Biden je ponovio da ne planira slati američku vojsku u Ukrajinu, koja nije članica NATO-a, no rekao je da će razmotriti nametanje direktnih sankcija Putinu i da će uslijediti “velike posljedice” ako Rusija napadne Ukrajinu.

Novinari su pitali Bidena hoće li on sankcionirati lično Putina ako izvrši invaziju.

“Da, mogu to zamisliti”, rekao je Biden.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh