Svijet

Skoro osam decenija nakon Auschwitza, Jevreji odaju počast onima koji su ih spasili

Andrzej Sitkowski je imao 15 godina kada mu je majka rekla da je komšija zamolio da sakrije malu jevrejsku djevojčicu od nacista u njihovoj kući, prenosi Anadolu Agency (AA).

Auschwitz - DW

“Bio je to kratak razgovor, a onda smo odlučili da primimo Hadassah i ona je dovedena u našu kuću 1943. godine”, ispričao je Sitkowski, osvrćući se na teške godine tokom Drugog svjetskog rata kada je živio sa majkom Helenom i mlađom sestrom Magdom na periferiji poljskog glavnog grada Varšave pod njemačkom okupacijom.

“Naravno, plašili smo se, ali strah je ionako bio naše svakodnevno jelo tih godina”, prisjetio se Sitkowski u svojoj kući u bavarskom selu Durah gdje se nastanio prije 10 godina.

Skoro osam decenija nakon spašavanja Hadassaha Kosaka, 93-godišnji Poljak i dalje je u redovnom kontaktu sa Kosakom, koja sada ima 84 godine, a koja je nakon rata emigrirala preko Izraela u Sjedinjene Američke Države gdje je postala profesorica historije u New Yorku.

Za njihove napore da pomognu u spašavanju života Kosak, njene sestre Marion i njihove majke Bronislave, koje su kasnije takođe došle kod Sitkowskih, Andrzej i njegova majka dobili su najvišu izraelsku počast 1995. godine.

Proglašeni su za “Pravednike među narodima”, titula koju je Jad Vašem, zvanična državna organizacija sjećanja na holokaust, dodijelila nejevrejima koji su preuzeli veliki rizik da spase Jevreje tokom holokausta.

Ove godine svijet obilježava 77. godišnjicu oslobođenja njemačkog nacističkog koncentracionog logora Auschwitz 27. januara 1945.

U sklopu kampanje na društvenim mrežama pod nazivom #Don’tBeABystander, Claims Conference i Yad Vashem objavljuju nekoliko video zapisa i pokreću web stranicu o ljudima koji su spašavali Jevreje tokom holokausta u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja širom Evrope.

“Jedna od nevjerovatnih stvari u vezi sa spasiocima je to što su spasili ne samo određenu osobu koja je bila skrivena, već i njihovu djecu, unuke i praunuke – cijelo porodično stablo”, rekao je Greg Schneider, izvršni potpredsjednik Konferencija o potraživanjima.

U proteklih 60 godina Yad Vašem je prepoznao oko 28.000 pojedinaca iz oko 50 zemalja kao “Pravedne spasioce”. Organizacija i dalje prima stotine prijava svake godine da oda počast drugima, uglavnom posthumno. Od svih danas živih spasilaca, većina je pomagala roditeljima kao djeca ili tinejdžeri.

“Vjerujemo da ih je oko 200 još uvijek živo i većina njih živi u Evropi. Kako antisemitizam ponovo raste na svih pet kontinenata, moramo ponovo naglasiti moralni status ovih osoba i njihovih postupaka”, rekao je Dani Dayan, predsjednik Yad Vašema.

U Poljskoj, koja je bila dom najveće jevrejske zajednice u Evropi prije holokausta, nacistički okupatori su kaznili one koji su pomagali Jevrejima pogubljujući ne samo pomagače, već i cijele njihove porodice.

Sjedeći u svojoj dnevnoj sobi s pogledom na snježno podnožje Alpa, Andrzej se smiješi kada pomisli na Hadassahu.

“Bila je prelijepa djevojčica, veoma pametna, sa tamnom kosom i crnim očima”, ispričao je Andrzej.

Čak i danas među njima još uvijek postoji jaka veza. Nekada su se posjećivali, a danas razgovaraju telefonom i razmjenjuju pisma.

U njihovim razgovorima, njihova sjećanja se često vraćaju na one mjesece skrivanja kada su Sitkowski dijelili svoje oskudne obroke sa Hadassah, kada je Andrzej učio petogodišnju Hadassah da čita i piše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh