Svijet

SAD planira slanje vojske na istočno krilo NATO-a

Američka administracija mogla bi poslati vojnike u baltičke zemlje i Poljsku, istočno krilo NATO-a, kao mjeru predostrožnosti protiv sve veće napetosti u regiji te moguće vojne akcije Rusije protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

NATO - Nezavisne.com

Američki predsjednik Joe Biden jučer je u Camp Davidu primio brifing od dužnosnika Pentagona o ukrajinsko-ruskoj krizi i američkim opcijama za regiju.

Govoreći za “New York Times” nakon brifinga, neimenovani dužnosnik odbrane izjavio je da bi Pentagon mogao poslati ukupno 1.000 do 5.000 vojnika u Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku, te dodao da će Pentagon, ako tenzije dalje eskaliraju, odlučiti povećati broj raspoređenih vojnika do deset puta.

Drugi dužnosnik, koji nije želio da se otkrije njegovo ime, rekao je za CNN da je proces određivanja jedinica koje bi mogle biti poslane u regiju pri kraju, ali da još nema odluke o slanju.

“Jasno smo rekli da smo odlučni pružiti potrebnu podršku ako to od nas zatraže naši partneri iz NATO-a”, rekao je zvaničnik Pentagona za AA.

Navodeći da nema konačne odluke i da neće objaviti jesu li saveznici u NATO-u postavljali bilo kakve zahtjeve u vezi s tim, dužnosnik je rekao da se konsultacije sa zemljama regije nastavljaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh