Svijet

Američko istraživanje pokazalo da vakcine protiv koronavirusa ne utječu na plodnost

Istraživanje Univerziteta Boston je pokazalo da vakcinacija protiv koronavirusa ne utječe na plodnost.

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Rezultati istraživanja su objavljeni ranije ove sedmice u Američkom magazinu epidemiologije (American Journal of Epidemiology). Ovo je još jedan od naučnih dokaza da se vakcinacijom sigurno od koronavirusa štite trudnice te smanjuje rizik po njihovu djecu.

U američkom Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) su i ranije pozivali sve one koji planiraju potomstvo da se vakcinišu. prenosi klix

Istraživači su svakih osam mjeseci tokom prošle godine anketirali žene do 45 godina starosti, koje su pokušavale zatrudniti bez vještačke oplodnje i njihove partnere. Utvrđeno je da nije postojala značajna povezanost između vakcinacije i mogućnosti ostvarivanja potomstva, u poređenju s onima koji nisu vakcinisani, a također su učestvovali u istraživanju.

Međutim, kod muškaraca koji su bili pozitivni na koronavirus je primijećeno da se kod njih desilo kratkoročno ili prolazno smanjenje plodnosti. Ranijim istraživanjima je također uočeno da se privremeno smanjuje proizvodnja sperme nakon što osoba biva pozitivna na koronavirus. To bi moglo biti posljedica višednevne groznice koju uzrokuje virus.

Naučnici Univerziteta Boston planiraju pratiti zdravstveno stanje parova, koji su bili obuhvaćeni istraživanjem, kako bi utvrdili da li postoji dugoročni utjecaj vakcinacije na plodnost.

Također je utvrđeno da zaraza povećava rizik od mrtvorođenosti. Osim toga, istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), objavljeno u časopisu Nature, je pokazalo da bebe majki, koje su bile zaražene koronavirusom, imaju upale koje mogu uzrokovati dugotrajne bolesti, prenosi CBS News.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh