Svijet

NATO odbio ruski zahtjev za povlačenje iz Bugarske i Rumunije

Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane, rekla je glasnogovornica NATO-a.

NATO - Nezavisne.com

Sjevernoatlantski savez (NATO) odbacio je zahtjev Rusije o povlačenju savezničkih vojnika i zatvaranju baza u Bugarskoj i Rumuniji.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu komentirala je zahtjev koji je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije danas javno uputilo tom savezu.

– NATO neće ugroziti sposobnost saveznika da štite i brane jedni druge, uključujući prisutnost trupa u istočnom dijelu saveza – rekla je Lungescu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navodeći da bi udovoljavanjem ruskom zahtjevu bile stvorene prvorazredne i drugorazredne članice NATO-a, Lungescu je izjavila da oni to neće prihvatiti.

– Odbacujemo ideju o uspostavljanju bilo kakvih sfera utjecaja u Evropi. Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane. NATO je na oprezu i nastavlja procjenjivati ​​potrebu za jačanjem istočnog dijela našeg saveza – kazala je Lungescu.

Na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova objavljen je komentar na pitanje šta za Bugarsku i Rumuniju znači zahtjev Rusije da se NATO vrati u stanje prije 1997. godine.

U tom komentaru navedeno je da Rusija želi da se strane snage, oprema i oružje povuku i poduzmu drugi koraci kako bi se uspostavio red u zemljama koje 1997. godine nisu bile na putu članstva u NATO-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh