Svijet

Uplakana majka pokazala realnu sliku porodiljskog dopusta u SAD

Rebecca Shumard na posao se vratila 12 dana nakon porođaja. 26-godišnja medicinska asistentica bila je frustrirana, uplašena i imala je osjećaj krivnje jer radi umjesto da je sa svojom bebom na odjelu neonatalne intenzivne njege. Naime, bebu je rodila u 27. sedmici trudnoće.

majka - Screenshot - Tik Tok

“Morate se vratiti na posao 12 dana nakon što ste u 27. sedmici rodili prijevremeno bebu tako da biste ono malo rodiljnog dopusta mogli provesti s njom kad bude otpuštena s intenzivne njege”, napisala je uz snimku na kojoj plače dok sjedi za stolom na radnom mjestu.

“Pokušavate dojiti svaka tri sata, ali nema dovoljno osoblja. Vaša zaliha mlijeka smanjuje se osam sedmica nakon porođaja. Hoćeš li uopće imati mlijeka kad beba dođe kući? Što rade drugi roditelji djece koja su na intenzivnoj njezi? Kako iko može priuštiti da za to vrijeme bude uz dijete? Kako se iko može nositi s osjećajem krivnje kad mora raditi, a ne može biti uz svoju bebu? Ovo je Amerika”, zaključila je u nastavku.

Porodiljsko u SAD je komplikovano. Za razliku od drugih zemalja, SAD svojim građanima ne daje plaćeni rodiljni, očinski ili porodični dopust. Šest sedmica koje Shumard spominje dio su kratkoročnog osiguranja nekih firmi koje nude zdravstveno osiguranje. Tih šest sedmica povećava se na osam u slučaju kad žena rodi carskim rezom. Samo 42 posto radnika u privatnom sektoru u SAD-u imalo je pristup tom plaćenom rodiljnom dopustu u 2020. Ono što se često događa jest da roditelji kombiniraju bolovanje, neiskorištene dane godišnjeg odmora i slobodne dane.

Prema Zakonu o porodičnom i medicinskom dopustu iz 1993., roditelji mogu uzeti do 12 sedmica neplaćenog porodičnog dopusta za rođenje, posvojenje ili udomljavanje djeteta, ali samo ako rade u firmama s 50 i više zaposlenih.

@edensmomma10_12 #nicu #postpartum #ppd #preemie #americanhealthcare #maternity ♬ original sound – Rabs


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh