Svijet

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj

Njemačka je u srijedu prijavila 112.323 nova slučaja koronavirusa, što je novi rekord za jedan dan.

Koronavirus - Screenshot

Ministar zdravlja rekao je da vrhunac pandemije nije dostignut i da bi obavezna vakcinacija trebala biti uvedena do maja.

Broj zaraženih virusom COVID-19 u Njemačkoj sada je 8.186.850, saopćeno je iz Institutu Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Broj smrtnih slučajeva također je porastao za 239 u srijedu. Ukupan broj preminulih do sada je 116.081, prenosi Reuters.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da očekuje da će talas dostići vrhunac za nekoliko sedmica, jer je visoko zarazna varijanta omikrona dovela do sedmodnevne stope incidencije u Njemačkoj na 584,4 slučaja na 100.000 ljudi.

– Mislim da ćemo sredinom februara dostići vrhunac talasa, a onda bi broj slučajeva mogao ponovo pasti, ali još nismo dostigli vrhunac – rekao je Lauterbach za RTL u utorak.

Lauterbach je rekao da vjeruje da bi trenutni broj neprijavljenih slučajeva mogao biti oko dva puta veći od poznatih brojki.

On je rekao da bi obaveznu vakcinaciju trebalo uvesti brzo, u aprilu ili maju, kako bi se izbjegao novi talas infekcija s mogućim novim varijantama na jesen, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh